İçindekiler
Hizmet, ürün veya fikirleri ilgilenen kişilere ulaştırmak için bir web sitesi açmak heyecan verici olabilir.
Web sitesi açmak için tüm hazırlıklar en ince ayrıntısına kadar düşünülse de çoğu zaman işler ters gitmektedir.
Bir internet sitesine sahip kişilerin veya şirketlerin en çok sorduğu sorulardan birisi de “Neden internet sitem Google’da sıralanmıyor?” Maalesef bu sorunun bir tane cevabı yoktur.
Bu yazımda sizlere bir internet sitesinin Google’da indekslenmesi (çıkması) ve sıralama elde edebilmesi için yapılması gerekenleri anlatacağım.
Google’da Çıkmak ve Sıralama Kazanmak için Neler Yapılmalı?
Google’da indeks almak ve sıralanmak arasındaki en büyük fark zamandır.
3 dakika içerisinde Google’da indeks alınabilirken sıralama kazanabilmek için rekabete göre bazen 1 yıl boyunca çalışma yapmak gerekebilir.
Google’da Nasıl İndekslenebilirim?
Google bazen bir internet sitesini herhangi bir müdahale (haber vermek) olmadan kendi kendine indeksine alabilmektedir. Bazen ise bu işlem internet sitesinin sahibi ya da bir çalışanın müdahalesi sonrasında gerçekleşmektedir.
Diyelim ki yeni açtığınız bir site ya da yeni yayınladığınız bir sayfa var. Google’da indeks alıp almadığını küçük bir sorgu ile öğrenebilirsiniz.
Google arama sorgusuna
Ana sayfa için: site:siteadi.com
Alt sayfa için: site:siteadi.com/alt-sayfa sorgusunu yaptığınız zaman herhangi bir sonuç vermiyorsa maalesef indekse alınmamıştır.
Peki Google dizine girmek için neler yapmak gerekiyor?
Site Haritası Oluşturun
Site haritası arama motorları tarafından bir internet sitesinin daha hızlı taranabilmesine yardımcı olur. Site haritası (sitemap) iki şey için oluşturulmaktadır.
- Arama motorları tarafından kolayca taranabilmek.
- İndekslenmeyi hızlandırmak.
Robots.txt Dosyasını Kontrol Edin
Site ana dizininde bulunan robots.txt dosyası arama motoru botlarına site içerisinde hangi sayfaların taranabileceğini ve hangi sayfaların taranamayacağını belirtir.
Eğer oluşturduğunuz sayfalar, ürettiğiniz yazılar veya ürünler indeks almıyorsa yapılacak ilk şey bu dosyanın kontrolüdür.
Robots.txt içerisinde Disallow ile belirtilen sayfalar taranmamaktadır. Eğer taranmaya izin verilmeyen alanda beklenmedik bir sayfa var ise buradan kolayca düzeltebilirsiniz.
Noindex Etiketlerini Kontrol Edin
Google indeksine alınmayan sayfa ya da sayfaların kaynak kodunu kontrol edin.
İlgili sayfaya gelin ve sağ tıklayarak, “Sayfa Kaynağını Görüntüle” (View Page Source) seçeneği tıklayın. Ardından CTLR + F tuşuna basarak (Mac: CMD + F) noindex komutunu arayın.
Eğer ilgili sayfada <meta name=”robots” content=”noindex“/> var ise bu ilgili sayfanın arama motorları tarafından (robots) indekse alınmayacağını söylemektedir. Bu içeriği HTML’den silmeniz gerekmektedir.
Google Gibi Getir
Tüm bu işlemleri yaptınız fakat ana sayfa veya alt sayfanız Google’da indekslenmedi ise Google Search Console’da kullanabileceğiniz Google Gibi Getir aracı ile dakikalar içerisinde indeks alabilirsiniz.
Google Gibi Getir hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için linke tıklayınız.
Görüldüğü gibi indeks almak gayet kolaydır. Şimdi asıl zor işe gelelim..
Google’da Nasıl Sıralama Kazanabilirim?
Ürün veya hizmet satışı yapan bir internet siteniz olduğunu düşünelim. Ya da bir seyahat blogunuz var. Kişilere yardımcı olmak ve işletmelere reklam alanları satarak gelir elde etmeyi düşünüyorsunuz.
Düşüncesi güzel. Fakat ortada büyük bir sorun var. Ürün, hizmet veya blog aramalarında sıralama kazanmadığınızı fark ettiniz. Bu bölümde sıralama kazanmak için yapılacakları öğrenebilirsiniz.
Site içi Düzenlemeleri Yapın (OnPage SEO)
Meta Açıklamaları Ekleyin
İnternet sitenizin ana ve alt sayfalarını açıklayan, arama sorgu ekranında kişilere bilgi veren meta alanları ekleyin.
Her sayfa, post, ürün için o içeriği anlatan özgün başlık ve açıklama girin. Eğer çok sayıda içerik var ise bu bu işlem biraz sıkıcı olabilir. Fakat emin olun yapmış olduğunuz çalışmaya değecektir.
Kaliteli İçerik Üretin
İnternette milyonlarca içerik bulunmaktadır. Ve bu içeriklerin neredeyse %70’i okunmamaktadır. Farklılaşmak, doğru ve tatmin edici bilgiyi vermek için kaliteli içerik üretilmesi gerekmektedir.
Kaliteli içerik nasıl üretilir?
Üretmeyi düşündüğünüz içerik (ürün – hizmet – blog yazısı) için hangi aramalar yapılıyor? İnsanların konu hakkında merak ettikleri sorular nelerdir?
İçerik üretmeden önce konu hakkında merak edilen aramaların bir listesini oluşturmak gerekmektedir. Bu liste üzerinden giderek içerik üretilmesi mantıklıdır.
Peki bu listeyi nasıl oluşturacağız? Burada devreye anahtar kelime araştırması için kullanılan araçlar girmektedir. Bu araçlar sayesinde dilediğiniz konu hakkında liste sahibi olabilirsiniz.
Okumak istersen: Anahtar Kelime Araçları
Okumak istersen: Seçilen Anahtar Kelimeler için İçerik Optimizasyonu
Mobil Uyumlu Olun
Günümüzde artık mobil uyumlu olmayan internet siteleri çok azaldı. Ve emin olun bir moda ya da trend değil, gereklilik. Mobil internet kullanımı, masaüstü internet kullanımını artık geride bıraktı.
Mobil arama sorgularından trafik kazanmak ve gelir elde etmek için internet sitenizi mobile duyarlı hale getirin.
Okumak istersen: Mobil SEO Rehberi
Sayfa Hızına Önem Verin
Teknolojik gelişmelerden sonra insanların daha da sabırsız olduğunu sizler de fark etmiş olmalısınız.
Her an, her dakika istediği bilgiye ulaşan, dilediği ürünün siparişini veren, seyahatini planlayan kişi emin olun sitenizin açılması için sabretmeyecektir. Çünkü aradığı ürün ya da bilgi başka internet sitelerinde de var.
9 Temmuz 2018’de açıklama yapan Google, mobil arama sıralamasında sayfa hızının bir sıralama faktörü olduğunu açıkladı.
Masaüstü site hız kontrolü için: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr
Mobil site hız kontrolü için: https://testmysite.withgoogle.com/intl/tr-tr
Okumak istersen: Web Sitem Yavaş Açılıyor! Ne Yapabilirim?
Devamı gelecek…
evet google site hızına, sitelerin mobil uyumlu olmasına önem vermeye başladı. teknoloji ilerliyor site sahiplerininde teknolojiye ayak uydurmalarını istiyor.
hocam yazınızdan önce google gibi getir olayını bilmiyordum, ciddi bir etkisi olurmu bunu zamanla göreceğiz. Dediklerinizi uygulayacağım sonuçları ilerleyen zamanlarda yazarım.
Merhaba, Google’da çıkmak için gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra öncelikle birazcık sabırlı olmak lazım. Mobil uyum, HTTS ayarları, özgün içerik ile birlikte siteniz yavaş yavaş Google’a eklenecektir.
internet kullanımı yaygınlaştıkça site sayısı da artıyor.bu durum google da arananlarda çıkmayı oldukça zorlaştırdı.
Oldukça faydalı bilgiler vermişsiniz . Bir kaç şeyde ben ekleyeyim. Yeni bir site için öncelikle yapacağız şey siteyi tamamen hazır hale getirmek ve webmaster tools’a eklemek. Sonrasın’da biraz içerik ekledikten sonra sitemap oluşturup göndermek 2-3 gün içersinde içeriğiniz googlede yerini alacaktır. İndex hızınızı artırmak içinde siteyi güncel tutmalısınız. En azından 3-4 saatte 1 içerik eklemelisiniz.
Yeni bir site tasarımcısı olarak gayet kaliteli bir yazı olmuş. Tavsiyelerinizi uygulayacağım.
Verdiğiniz bilgiler gerçekten kaliteli. Sunuş ve site ile ilgili düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Türkiye’de SEO bilgi paylaşımı yapan siteler arasında gerçekten ismi ile tasarımı ve içeriği birbiriyle uyumlu olan bir site. İyi çalışmalar dilerim.
Hemen bir site kurayım ve Google’da çıkayım şeklindeki düşünceler artık çok geçerli değil. Bunun için ciddi bir emek sarfetmek gerekiyor. Bu nedenle yazınızın bu noktada bilgi isteyenler için önemi aşikar. Teşekkür ederim kendi adıma.
Google indexlemesi dışında sanırım artık Bing ve Yandex’te sektörde yerini yavaşça almaya başladı.Sizden ricam onlarla ilgilide bir makale hazırlamanız.
Teşekkürler.
Çok güzel anlatım olmuş Aslında google her siteyi kabul ediyor fakat google de birinci sayfada çıkmak için biraz emek sarf etmek lazım o yüzden bunun için seo hakında bilgi sahibi olmak lazım.
Benim websitem de google’da çıkmıyor. Belki yeni olduğundan ama yazınızdaki bilgileri dikkate alarak devam edeceğim.
gerçekten öğretici bilgiler olmuş. Faydalı kullanılabilecek bilgiler. Teşekkürler.
Robots.txt dosyasınının bu kadar önemli oldugunu bilmiyordum… Tabiri yerindeyse cıldırıyorum günlerdir özellikle kategori sayfalarının google de indexlenmemesi sinir bozucu oluyordu.Sanırım birşeyler ile oynarken ayarları bozmusum
Google gibi getir yapmama rağmen iki gün index almayan sitem spamda yememişti. Sonradan tek seferde google tüm sayfaları ekledi. Sanırım sabır işi biraz.
Gerçekten öğretici bilgiler olmuş. Faydalı kullanılabilecek bilgiler. Teşekkürler.
Mobil uyumlu sitelerin mobile önem vermeyen sitelere göre kat kat daha hızlı indexlendiğini ve google tarafındanda daha fazla ön plana getirildiğini kendi yaptığım testlerle gördüm. Size tavsiyem ne yaparsanız yapın artık mobil tasarımları ve mobil uyumluluğu asla es geçmeyin….
Web sayfamı anlatımlarınızdan yola çıkarak hazırladım. Bakalım sonuçlar ne çıkacak, çok merak ediyorum.
Teşekkürler, İyi çalışmalar.
Merhaba,
http://www.kadınlarplaji.com/
Bir web sitem var ben bir turizmciyim Sarıyer altın kum bayanlar plajına servis hizmeti vermekteyim. Web sitem Google aramalarda sadece bayanlar plajı arzum turizm yazınca çıkıyor her türlü yolu denedim fakat bir türlü başaramadım yardımcı olursanız sevinirim. http://www.kadınlarplaji.com/
http://www.kadınlarplaji.com
benim web sitem var moradam ile 1 aylık baclınk satın almıştım 5.6 sayafa çıkıyordu paket bittikten 1 hafta sonra web sitem 11 sayfa düştü ardından sırlamadan kayboldu bunla alakalımı değilmi onuda bilmiyorum ama yardım ederseniz sevinirim