İçindekiler
Google’da yapılan herhangi bir arama sonrasında bir web sitesine tıklamak ve istenilen bilgiye ulaşmak ne kadar kolay ve basit görünüyor değil mi?
Ancak sahne arkasında tıklanılan internet sitesinin metin ve görüntülerini size göstermek için binlerce işlem yapılıyor. Ve bu işlemlerde hatalar olması da gayet normaldir.
Web site sahipleri veya sorumluları genelde iyi bir sıralama, yüksek trafik ve hızlı açılan bir site isterler.
Bu yazımda internet sitelerini yavaş açılmasına neden olabilecek sorunlardan ve bu sorunların nasıl çözüleceğinden bahsedeceğim.
İnternet Siteleri Neden Yavaş Açılır?
Sunucu Performansı
İnternet sitesinin açılmasını bisiklet sürmeye benzetebiliriz. Bisiklete ilk hareketi verirken eğer güçlü bacaklarınız yok ise yavaş yavaş hızlanacaktır. Fakat antremanlı iseniz hemen hız kazanabilirsiniz.
Bisiklet örneğinden yola çıkarsak internet sitelerinin hızlı açılmasına yardımcı olan bacaklara sunucu diyebiliriz.
Web siteleri yüklenirken tarayıcılar (Chrome, Mozilla vb), sunucuya ping göndererek tüm verileri sorgular. Eğer sunucunun performansı kötü ise pinge cevap vermesi uzun sürecektir. Ve bu da yavaş açılan internet sitesine neden olur.
Sunucu hız testi yapmak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz,
Sunucun Nerede?
Sunucunuzun konumu hizmet verdiğiniz konumdan uzakta ise bu da yavaş açılmaya neden olabilir.
Türkiye’deki müşterileri hedefleyen bir internet sitesi Avustralya’da bulunan bir sunucuda barındırmak mantıksız olacaktır.
Trafiğin Çok Olması
Çok fazla trafik almanız da internet sitenizin yavaş açılmasına neden olabilir.
İnternet sitenizi bir bakkala benzetebiliriz. Bakkalın olduğu konuma kentsel dönüşümün sonucu birçok kişi taşındı diyelim. Eskiden aynı anda 4 müşteriye hizmet veren bakkal için kentsel dönüşüm sonrasında aynı anda 6 müşteri hizmet isteyebilir. Bu durumda bakkalın ekstra eleman ve alana ihtiyacı olacaktır.
İnternet siteleri de aynen böyledir. Kampanyaların oluşturulması, özel günlerin varlığı, kaliteli içerik gibi birçok nedenden ötürü site trafiğiniz artabilir. Site trafiğinin artması ile birlikte sunucu kapasitesinin de artırılması gerekmektedir.
Optimize Edilmemiş Görseller
Ziyaret edilmek istenen internet sitesinin sunucusuna ping atıldıktan sonra, web sitesinin her bir biti kullandığınız cihazın ekranına taşınmaya başlayacaktır. Bu taşıma işleminde boyut olarak büyük dosyalar ve görsellerin yüklenmesi yavaş olacaktır.
Bu yüzden internet sitesine eklenen görsellerin boyutlarını küçültmenizi öneririm. Eğer bir photoshop bilginiz yok ise ResizeNow‘dan görsellerin boyutlarını küçültebilirsiniz.
NOT: Tarayıcılar, JPG, PNG ve GIF resimlerini hızlı bir şekilde yükleyebilir. Ancak, TIFF ve BMP gibi uzantıları yüklemesi uzun sürer.
Kod Yoğunluğu
Büyük ve yoğun öğeler internet sitesini yavaşlatır. Sitenin en yoğun öğelerinden biri de kuşkusuz kodlardır (HTML, CSS, Javascript).
Kodunuzu optimize ederek (boşlukları, virgülleri ve diğer gereksiz karakterleri kaldırmak dahil), hızınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz. Ayrıca kod yorumlarını ve kullanılmayan kodu da kaldırın.
- Sitenizin HTML kodlarını küçültmek için: http://kangax.github.io/html-minifier/
- Sitenizin CSS kodlarını küçültmek için: https://css.github.io/csso/csso.html
- Sitenizin JS kodlarını küçültmek için: http://lisperator.net/uglifyjs/
Yukarıdaki internet sitelerini inceleyerek kod yapısında nasıl değişiklikler yapabileceğinizi görebilirsiniz.
Çok Sayıda Eklenti Kullanılması
İnternet sitelerinin birçoğu WordPress gibi hazır CMS’ler (Content Management System – İçerik Yönetim Sistemi) kullanmaktadır. SEO, sosyal medya, e-posta pazarlama, e-bülten kaydı vb gibi nedenlerden ötürü birçok faydalı eklenti kullanmaktadır.
Eklenti sayısının çok olması beraberinde yavaş bir siteyi getirmektedir. Burada sorulması gereken soru, “Hangi eklentilere gerçekten ihtiyacım var?” olacaktır.
Kullanılmayan eklentileri silerek site hızını artırabilirsiniz.
Yönlendirmeleri Azaltın
Site içerisinde bir sayfa, başka bir sayfaya yönlendirildiği zaman ziyaretçi HTTP isteğinin cevap vermesini bekleyecektir. Bu bekleme ek süreye neden olmaktadır. Bu yüzden site içerisinde gereksiz yönlendirmeler var ise bunları kaldırın.
Güncellemeleri Düzenli Hale Getirin
Kullanılmakta olan neredeyse her teknoloji kendini geliştirmek için güncellemeler yapmaktadır.
WordPress, Joomla, Wix gibi hazır CMS’ler belirli zamanlarda güncellemeleri bildirimle haber vermektedir. Bu güncellemeler genellikle hız konusunda düzenlemeler için yapılır. Sitenizi daha hızlı ve daha sorunsuz bir şekilde yüklemek için tüm yazılımların ve eklentilerin en son sürümlerini yükleyin.
CDN Kullanmayı Düşünün
CDN (Content Delivery Network – İçerik Dağıtım Ağı), içeriğin hızlı dağıtılmasını sağlamak için birlikte çalışan, coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu grubunu ifade eder. CDN, HTML sayfaları, javascript dosyaları, stil sayfaları, resimler ve videolar dahil olmak üzere internet içeriğinin yüklenmesi için gereken varlıkların hızlı aktarımını sağlar.
Tarayıcı Önbelleklemeyi Aktif Edin
Bir internet sitesinde gezdiğiniz zaman ziyaret ettiğiniz sayfadaki öğeler sabit sürücünüzde bir önbellekte veya geçici depolama biriminde saklanır.
Önbelleğe alma işlemi ile aynı siteyi bir sonraki ziyarette tarayıcının başka bir HTTP isteği göndermeye gerek kalmadan yüklemesini sağlar. Bu durumuda daha hızlı bir sonuç verebilirsiniz.
WordPress kullananlar W3 Total Cache eklentisi ile önbelleğe almayı etkinleştirebilir.
Cloudflare’a Geçmeyi Düşünün
Cloudflare genel olarak güvenlik sorunlarını ortadan kaldırmak için tercih edilen bir yöntemdir.
Siteye yapılan DDOS ataklarını elemine ederek herhangi bir zarar almadan (site kapanmadan) bu atakları atlatmaya yardımcı olur.
Ücretli ve ücretsiz kullanılabilen Cloudflare‘in bir diğer harika özelliği ise site cacheleme, CSS ve JS (JavaScript) dosyalarını sıkıştırarak daha hızlı bir sonuç almanıza yardımcı olur.
İpucu: Ücretsiz versiyonunu kullanırken paylaşımlı SSL sertifika sahibi olabiliyorsunuz.
Cloudflare ve site hızı hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Sonuç
Yavaş internet siteleri dönüşüm oranını olumsuz etkileyen en önemli nedenlerde biridir. Kullanıcı deneyimini yükseltmek ve SEM, SEO gibi çalışmalarının karşılığını almak için site hızını artırmak önemlidir.
Sitenizin hız testi sonuçlarına bakarak biraz zaman geçirin ve yükleme süreleriniz üzerinde en büyük etkiye sahip sorunları araştırın. Bu yüksek etkili faktörlere odaklanın ve onları şekillendirmek için gerekli adımları atın.
Google’ın ücretsiz olarak sunmuş olduğu sayfa hız testini kullanarak yapılması gereken en önemli optimizasyonlardan önemsize doğru adımlar atabilirsiniz.
Ben dahil birçok kişinin yaptığı ençok yanlış kullanılan eklenti ve doğru yapılandırılmama sonucu oluşan hatalar yüzünden sitelerimiz yavaş açılıyor. Siteyi açmadan önce gereksinimleri tespit edip ona göre ihtiyacımızı karşılayacak yapılandırmayı yapmamız gerekiyor
Ana Sayfanızı oluştururken gereksiz eklenti video resim gibi içerikleri ne kadar az tutar detayları ana sayfa dışında toparlarsanız sitenizin açlılış sayfasındaki yavaşlamaya minimize edebilirsiniz. Yaptığınız düzenlemelere rağmen sonuç alamazsanız sunucudan kaynaklı problem yaşıyor olabilirsiniz.
düzelirse çok güzel olur bu konuda size güveniyorum elleriniz dert görmesin.Sizler Bizim İçin Çok Çaba Harcıyosunuz. Sayfanızı Başka İnsanlara Tavsiye Edebilirim. Teşekkürlerimi Sunarım..
Google sayfa açılış hızına o kadar önem vermekteki artık, ana sayfa içerisinde yer alan css’leri bile tasarımın içerisinde istiyor, önemli bir konuda güzel bir açıklama olmuş teşekkürler.
Guzel paylaşım icin teşekkürler.
faydlaı oldu benim için. sitem yavas acıldığı için böle bir konu arıyordum. Çok tşkler makaleniz için.
Ben de bir blogger sitesi kullanıyorum, anlattığınız adımları yaparak sitemin biraz daha hızlanmasını sağladım, içerik için teşekkürler.
WordPress gibi çözümler açık kaynak kodu sayesinde geliştirmeye ve güncellemeye çok açık olduğundan bu tarz sorunlarla karşılaşmak çok zor.
Bilgilendirme için teşekkür ederiz işe yaradı açıkçası faydalı bir makale olmuş
Makale içeriğindeki birkaç aşamayı daha önce kendim yaptım veya yaptırdım. Bazılarını ise hiç bilmiyordum. Benim için çok yararlı bir makale oldu. Arşivime ekledim. Teşekkürler.
Site ve sayfa hızlandırma konusunda güzel tavsiyelerde bulunmuşsunuz. Uzun ve faydalı bir yazı olmuş. Elinize sağlık, teşekkürler.
Çok faydalı bir içerik olmuş. Bende google hız testi hizmetinden hız testini uygulayıp ona göre ayarlamalarını yapmaktayım.
Faydalı bir içerik olmuş, önerileri dikkate alıp tekrar blogumu gözden geçirmem gerekiyor 🙁
Benim gibi gaza gelip buldugu her wordpress eklentisini ekleyen birisi için bu sorunun cevabı aslında cok cok basit 😀
Sitemizde sadece CDN ve GZIP sıkıştırma kullanıyorduk. Yukarıdaki makaleyi okuduktan sonra tekrar iç seo ve dış seo ayarlarımı gözden geçireceğim, teşekkütler seogazetesi.
güzel bir içerik olmuş. Gözden geçirdim ve gerçekten güzel ve yararlı teşekkürler.
harika bir makale olmuş işime yarıyacağını düşünüyorum
içeriği güzel bir makale olmuş insanlara faydası gayet iyi olacağından eminim teşekkürler.
bu web sitesinde seo ile alakalı yazılan bütün makalelerinizi okuyorum ve gayete başarılı buluyorum bir kaç tane video yüklersen daha iyi olur.
bir çok yöntem denedim sitemi hızlandıramamıştım. Sonunda tavsiyeniz üzerine Cloudflare kullandım ve düzeldi çok teşekkürler. Sayenizde seo eksiklerimi tamamlıyorum.