İçindekiler
Web sitenizde onlarca hata olması muhtemeldir. Örneğin 2017 yılında vaka çalışması yayınlayan SEMRush‘a göre sitelerin %80’i 4**, %65’i ise yinelenen içerik (duplicate content) hatası aldığı görüldü.
İnternet sitenizin Google’da görünürlüğünü artırmaya ve trafik kazanmaya engel olan 12 teknik sorundan ve nasıl çözüleceğinden bahsedeceğim.
12 Teknik SEO Denetimi
Tarama Hatalarına Dikkat Edin
Denetim için atılacak ilk adımlardan biri site için bir tarama raporu yapılmasıdır. Bu rapor sayesinde,
- Yinelenen içerik
- Düşük sayfa hızı
- Eksik başlık etiketleri (H1, H2 gibi) gibi hataları görebilirsiniz.
Web sitenizi baştan aşağı taramak için DeepCrawl’u kullanabilirsiniz. Ücretli bir servis olan DeepCrawl’un ücretsiz denetimi ilk etapta işinize yarayabilir.
migrostv.migros.com.tr için yapmış olduğum DeepCrawl denetiminde sorunlar başlığı altındaki hataları aşağıdaki görselde görebilirsiniz.
Öneri: Site taramalarını aylık olarak yapmanızı tavsiye ediyorum.
HTTPS Linkleri Kontrol Edin
HTTPS’in SEO’ya etkisi öğrenildikten sonra neredeyse tüm internet siteler SSL sertifika sahibi oldu. Fakat halen bazı URL’leriniz HTTP olarak kalmış olabilir. Bu durum sonucunda 4** ve 5** hataları almanız gayet normaldir.
Tarama hatalarının dökümünü Google Search Console’dan alabilirsiniz. Google Search Console hata listeniz her zaman boş olduğundan ve hataları en kısa sürede giderdiğinizden emin olun.
4** hatası olan sayfaları alakalı sayfaya 301 yönlendirmesini kullanarak çözebilirsiniz.
Ayrıca SEMrush site denetim aracı ile internet sitenizdeki HTTPS kontrollerini sağlayabilirsiniz.
XML Site Haritasını Kontrol Et
İnternet sitelerinin arama motorları tarafından daha kolay ve hızlı taranması amacıyla kullanılan XML site haritanızın aşağıdaki maddeleri karşıladığından emin olun.
- Site haritanızın bir XML belgesinde düzgün şekilde biçimlendirildiğinden emin olun.
- Eğer bir XML site haritanız yok ise oluşturmak için tıklayın.
- Oluşturulan her sayfa ve içeriğin XML site haritasında yer aldığına emin olun.
- Site haritanızı Search Console kullanarak Google’a bildirin.
Site Hızını Optimize Edin
Sitenin yüklenme süresi SEO için önemli bir kriterdir. Yine SEMrush’un referans alırsak sitelerin% 23’ünden fazlası yavaş yükleme sürelerine sahiptir.
Site hızı kullanıcı deneyimi açısında çok önemlidir. Yavaş açılan internet sitelerinin tamamen açılması için ziyaretçi beklemez. Ve maalesef beklemediği için hemen çıkma oranını yükseltir. Hemen çıkma oranının yüksek olması sıralamayı olumsuz etkileyen metriklerdendir.
Site hız durumunu kontrol etmek için Google’ın Pagespeed Insights aracını kullanabilirsiniz. Alan adınızı yazıp analiz et tuşuna basmanız yeterlidir.
Türkiye’nin en çok ziyaret edilen haber sitesi Milliyet.com.tr’nin Pagespeed raporu aşağıdaki gibidir.
Oluşturulan rapor sayesinde yalnızca sonucu değil düzeltilmesi gereken hataları da görebilir ve bu hatalara göre aksiyon alabilirsiniz.
Mobil Uyumluluk Denetimini Gerçekleştirin
Mobil internet kullanımı, masaüstü internet kullanımını geride bıraktığı bu günlerde mobil uyumlu bir internet sitesi olmazsa olmazlar arasında girmiştir.
Sitenizin mobil uyumluluk denetimini yine Google’ın ücretsiz aracı Mobil Uyumluluk Testi ile gerçekleştirebilirsiniz.
Rapor sonrasında siteniz mobil uyumlu ise Google’a göndererek mobil sayfalarınızın indekslenmesini talep edebilirsiniz.
Eğer internet siteniz mobil uyumlu değil ve nasıl yapacağınıza bilmiyorsanız fikir almak ve başlamak için Google’ın mobil site yönergelerini takip edebilirsiniz.
Okumak istersen: Mobil SEO Rehberi
Aynı Arama Sonucunda Birden Fazla Farklı Sonuçla Sıralanmayın
Aynı anahtar kelime sorgusunda birden fazla sayfanız sıralanıyorsa arama motorları tarafında karışıklığa neden olabilir.
En yaygın hatalardan biri ise hem ana sayfayı hem de bir alt sayfayı aynı sorgu için optimize etmektir. Aynı anahtar kelime için birbiri ile rekabet eden sayfaları Google Search Console aracılığı ile belirleyebilirsiniz.
Anahtar kelime filtresi kullanarak ilgili anahtar kelimede rekabet eden linkleri belirleyebilir ve ideal olan sayfa (sorguda çıkmasını istediğiniz sayfa) ile diğer sonuçları 301 yönledirmesi ile birleştirebilirsiniz.
Robots.txt Dosyasını Kontrol Edin
İnternet sitenize içerik giriyorsunuz fakat Google’da indekslenmediğini fark ettiniz. Bu durumda ilk yapılması gereken sitenin robots.txt dosyasını kontrol etmektir.
Robots.txt Ne İşe Yarar?
Arama motorlarına hangi sayfaları tarayabileceklerini ve hangi sayfaları tarayamayacaklarını bildiren bir komut dosyasıdır. Genellik bu dosya üzerinde yapılan düzenlemeler hata ile sonuçlanabilmektedir.
Dosya içerisine girdiğiniz zaman “Disallow” araması yapın. Bu ifade altında bulunan link uzantıları arama motorları tarafından indekslenmez.
Site:siteadi.com Araması Gerçekleştirin
Google’da site:siteadi.com araması gerçekleştirin. Bu arama sorgusunda hangi sayfaların indekslendiğini görebilirsiniz.
Sitenin ana linki arama sonucunda en üstte bulunmuyorsa Google tarafından bir ceza almış olabilirsiniz.
Yinelenen Meta Açıklamaları Düzeltin
Yinelenen meta açıklamalar bir kez oluşturulduktan sonra benzer ürünler veya sayfalar için kullanılmaktadır.
Ayrıntılı bir SEO denetimi veya bir tarama raporu, meta açıklama sorunlarıyla ilgili sizi uyaracaktır. Binlerce ürün satışı yapan e-ticaret siteleri için benzersiz meta açıklamaları oluşturmak zor olacaktır fakat emin olun buna değecektir.
Meta Açıklama Uzunluğuna Dikkat Edin
Yinelenen meta açıklamalarını düzeltme aşamasında uzunluklarına da dikkat ediniz. Önemli bir sıralama faktörü olmasa da tıklama oranını artırmak için kullanılabilir.
Örnek: En iyi SEO bloglarından Search Engine Land’in SEO nedir sayfasının meta açıklaması, uzunluğu nedeniyle yarım kalmış.
Tam olarak sayfadaki içeriği anlatan özet ile yarım kalan özet arasında tıklanma oranı açısından fark oluşması normaldir.
Yinelenen İçeriği Kontrol Edin
Dikkat etmemiz gereken tek kopya içerik meta açıklamaları için değildir. Oluşturulan içerik birden fazla internet sitesinde görünüyorsa yinelenen içeriğe sahipsiniz demektir.
En başta site taraması yaparken kullandığımız DeepCrawl raporu bizlere yinelenen içeriğimiz var ise bilgi verecektir. Burada elde ettiğiniz bilgiler doğrultusunda siteyi düzenleyebilirsiniz.
Kırık Linkleri Kontrol Edin
Site içerisine yada başka bir siteye link verdiniz diyelim. Bu linkin kırık olması yani 4** hatası vermesi kullanıcı deneyimi ve tarama bütçesini olumsuz etkilediği için olumsuz geri dönüşe neden olur.
Okumak istersen: Kullanıcı Deneyimi ve SEO
drlinkcheck.com‘dan internet sitenizdeki tüm linkler kontrol edebilir, broken link bölümünden hatalı linkleri bulabilirsiniz.
Sonuç
Teknik SEO hataları burada bahsetmiş olduğumdan daha fazladır. Fakat bu yazıda en çok karşılaşılan hatalardan ve nasıl bir aksiyon alınacağından bahsettim.
Bahsetmediğim fakat karşılaştığınız bir hata aldıysanız yorum bölümünden bana ve okuyuculara aktarabilirsin.
bu dediklerinizi denemeyi düşünüyorum bakalım faydasını görecek miyim umuyorum görürüm bir çok düzenlemeyi doğru yapmamıza karşın bazen işe yaramamakta paylaşım için teşekkür ederim.
Anlatım sadeliği ve düzeni için teşekkürler. drlinkcheck bilmiyordum. Genel olarak analiz yapıp hatalarımı görmemi sağladınız.
Faydalı ve güzel bir yazı olmuş. Özellikle kırık linkleri lontrol etme konusunda çok haklısınız. Analiytics’den sonradan baktığımda bir çok 404 hatasına düştüğünü gördüm sayfamın. Teşekkürler.
Güzel bir site ve içeriği takip ederseniz sizde olumlu sonuçlar alacaksınız.
Çok faydalı bir anlatım olmuş. Diğer yazılarınızı da okudum faydalı bir site. Teşekkür ederim.