İçindekiler
Konunun daha iyi kavranabilmesi için tanımlardan başlayalım.
Yapay zeka nedir?
Google, “what is artificial intelligence?” sorgusuna şöyle cevap vermektedir, “yapay zeka, görsel algı, konuşma, tanıma, karar verme ve diller arası çeviri gibi normalde insan zekasını gerektiren görevleri yerine getirebilen bilgisayar sistemlerinin teorisi ve gelişimi demektir.”
SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) ise internet sitelerinin arama motorlarında (Google, Yahoo, Bing, Yandex) organik sıralama kazanması için yapılan çalışmaların tamamına verilen addır.
SEO’da Yapay Zekanın Önemi
Google, arama sorgularını daha anlamlı hale getirmek, kullanıcıya yaptığı sorgunun cevabını en iyi şekilde sunmak ve manipülasyonlara (spam) yer vermemek için daha yaratıcı yollar aramaktadır.
Google bu amaç doğrultusunda yapay zeka kullanımı ile yapılan aramalar neticesinde görüntülenen sonuçları konum, arama geçmişi, sık kullanılan web siteleri ve benzer kullanıcıların başka bir sorgu için ziyaret ettikleri siteler gibi bir dizi veriyi göz önünde bulundurarak listemeleme yapar.
Yapay zeka iyileştirmeleri ile sıralama faktörlerinin sorgunun tipine (uzun kuyruklu aramalar gibi) göre değişebileceği unutulmamalıdır. Çünkü algoritma, kullanıcıların arama sonuçlarına nasıl ulaştıklarını öğrenir ve her arama için hesaba katılacak en alakalı faktörleri belirler.
Arama Sorgu Tipine Önem Verin
Arama motorlarında görünürlüğü artırmak, trafik kazanmak için yapılan çalışmaların başında içerik üretimi vardır. Yapılan araştırmalara göre internette üretilen içeriklerin %60’ı okunmuyor ya da izlenmiyor. Ne kadar büyük bir emek, zaman ve bütçe kaybı değil mi?
Peki bunu değiştirmek için ne yapmak gerekir?
İçerik Üretim Süreci Nasıl Olmalıdır?
Artık Google arama sorguları değişti. Kişi, doğru cevabı almak için daha detaylı ve haliyle daha uzun sorgular gönderiyor. Bu da Google’ın doğru cevabı vermek için yeni alışkanlıklar edinmesine yol açıyor.
Örneğin semantik (benzer) kelimeler.
Aşağıdaki görsellerde de görüleceği gibi ilk aramada, “Kemal Sunal’ın rol aldığı filmler” yazılırken ikinci aramada, “Kemal Sunal’ın oynadığı fimler” yazılmıştır.
Google burada rol almak ile oynamak arasında semantik bağ kurarak aynı cevabı vermiştir.
İçerik üretimi aşamasında gözardı edilen kritik 2 konu vardır. Nedir bunlar?
Ziyaretçiler İçeriğe Nasıl Ulaşacak?
İçerik üretimi için her zaman dikkat edilen konu anahtar kelime araştırması olmuştur. Tabii ki de anahtar kelime araştırması önemlidir. Fakat burada gözden kaçan ise içeriği sorulaştırmaktır.
Google’da yapılan aramalar aslında bir sorgu yani sorudur. Bu yüzden içeriklerin başlıklarını sorgu biçiminde düzenleyin. Böylece,
- Dikkat çekici bir başlığa sahip olabilirsiniz.
- Aramayı yapan kişi, “soru varsa cevapta vardır” düşüncesi ile ziyareti gerçekleştirir.
- Google’ın RankBrain ve Hummingbird güncellemelerine uyum sağlarsınız.
Sorgu Tipine Göre İçerik Üretin
Tişört katlama ile ilgili bir içerik üreteceğinizi düşünelim. Burada adım adım yapılması gerekenler aşağıdaki gibi olmalıdır.
- Anahtar kelime araştırması
- İçeriği sorulaştırma (tişört nasıl katlanır?)
- Sorgu tipine göre içerik üretme
“Tişört nasıl katlanır?” araması için bir makale mi daha yararlıdır yoksa bir video mu? Tabii ki video daha iyi bir seçenek olacaktır.
Arama yaptığımız zaman 1. sırada Pendik TV Youtube kanalı çıkarken, ipuclarim.com 10. sırada kendisine yer bulmuştur.
Google’ın Yapay Zeka Güncellemesi: Rank Brain
RankBrain, Google arama sonuçlarını listelemeye yardımcı olan bir yapay zeka sistemidir.
Google’da her gün milyarlarca arama yapılmaktadır. Yıllar süren arama sorgularının bir araya gelmesiyle bile Google’da her dakika benzersiz sorgular yapılabilmektedir.
Benzersiz Sorgular İçin Aktif Edildi
Google arama sorgularına alakalı cevap vermek için benzersiz sorgulara çözüm olarak Rank Brain’i aktif etti.
Rank Brain, aşina olmadığı bir kelime veya deyim görürse, hangi sözcüklerin veya sözcük öbeklerinin benzer bir anlamı olabileceğine ve sonuca göre filtreleyeceğine dair bir tahminde bulunabilir ve bu daha önce hiç görülmemiş arama sorgularının ele alınmasında daha etkili olur .
Stratejik Not: Arama motoru sonuç sayfasında (SERP) daha yüksek bir konum elde etmek için anahtar kelime öbeklerinde çeşitlilik yaratmak faydalı olacaktır.
Arama Niyetini Anlamaya Çalışır
Rank Brain, her kelimeyi, son kullanıcının kişiliğine göre anlayabileceği ve tahmin edeceği bir şekilde içine almak için yapay zeka kullanır.
Arama gerçekleştirilen konumdan yapılan arama geçmişine, aynı ve benzer aramayı yapan diğer kişilerin ziyaret ettiği sitelere kadar, kişinin arama niyeti belirlemek için çalışma gerçekleştirir.
Sitenizi Yapay Zekaya Entegre Edin
Chatbot Önemini Kavrayın
Yapay zekanın somut olarak en net örneklerinden biri chabotlardır.
İyi kurgulanmış chatbot müşteriye, arkadaş gibi davranır ve bir insanın yapacağı gibi aynı şekilde aktif bir konuşma yapar.
En önemlisi chatbot asla uyumaz, bekletmez ve müşteriye 7/24 yardımcı olabilir. Müşteri davranışını kişiselleştirir ve sağlam bir ilişki kurmaya yardımcı olur.
Dünyanın en önemli Meta Search’lerinden biri olan SkyScanner müşterilerine Facebook Messenger üzerinden uçak bileti rezervasyonu yapmasına imkan veriyor.
SkyScanner chatbot ile 15 Temmuz 2018 tarihli Londra – İstanbul seferi hakkında bilgi alalım.
SkyScanner chatbot sayesinde yaklaşık 3 dakika içerisinde belirtmiş olduğum tarih ve destinasyonlar arasında bilgi aldım. Siz de bu chatbotu deneyimleyerek internet siteniz için ilham alabilirsiniz.
Yapay zeka entegrasyonları için mobil ve sesli arama optimizasyonlarının da yapılması gerekmektedir. Bu konulara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
arama sonuçlarının bu denli geliştirildiğini görmek güzel. ancak google un bazen yanlış arama sonuçlarını çıkarması bazı politikalarında hata olduğunu gösteriyor.
Yapay Zeka’nın genel mantığı normal insan düşüncesine olabildiğince yaklaşmak. Google da sıralamalarda arayan kişinin en iyi sonuçlara ulaşmasını istiyor. Malum, bu işlem manuel olsa en sağlıklı sonuçlar çıkar. Yapay zeka ile birlikte bu sağlıklı sonuçlara daha fazla yaklaşılıyor.