İçindekiler
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama en basit tanımıyla, elektronik cihazlarla herhangi bir ürün veya hizmetin müşteriye sunulma şeklidir. Yani, dijital platformalarda her türlü pazarlama faaliyetine verilen bütüncül bir yaklaşımdır.
Neredeyse her gün yenilenen teknoloji ile birlikte dijital pazarlama yöntemleri de değişmektedir. Bu değişim ile birlikte,
- Dijital pazarlamacılar sürekli kendini yenilemek durumundadır.
- İnternet pazarlamacılığı son yıllarda büyük bir artış ve çeşitlilik göstermiştir.
Öngörülere göre 2018 yılında dijital pazarlamaya ayrılan bütçe 120 milyar dolar civarında olacak. Bu denli büyük bir bütçe için donanımlı pazarlamacılara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yüzden yukarıdaki 1. madde çok önemlidir. Dijital pazarlamacı trendleri takip etmek, anlamak ve kurgulayarak hayata geçirmek durumundadır.
Her ne kadar yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte pazarlama çeşitleri değişse de pazarlama hedefleri her zaman aynıdır.
Dijital pazarlamacının asli görevleri,
- Daha fazla trafik elde etmek.
- Dönüşümleri artırmaktır diyebiliriz.
Bu yazımda dijital pazarlamayı genel hatları ile ele alacağım.
En Çok Kullanılan 5 Dijital Pazarlama Tekniği
1. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
SEO (Search Engine Optimization), arama motorlarında görünürlüğü artırmak için yapılan çalışmalara verilen genel isimdir.
Yapılan SEO çalışmalarının hedefi, Google sonuç sayfasında iyi bir sıralama elde etmek içindir.
Google, sıralama sinyallerini doğru bir şekilde uygulayan internet sitelerini ödüllendirerek arama sonuç ekranında üst sıralarda yer verir.
SEO’nun dijital pazarlama adına artıları ve eksileri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Artıları
- Uzun vadeli pazarlama olanağı
- Büyük yatırım getirisi
- Prestij ve müşteri güvenini kazanma
- Uzun ömürlülük
- Kararlı bütçeler
- Hedef kitle trafiğine direk ulaşım
Eksileri
- Sıralama için zaman gerektirir
- Uzun süreli ve tutarı proje oluşturulmalı
- Rekabetçi anahtar kelimelerde sıralanmak bir hayli zordur
Search Engine Land’in oluşturduğu SEO tablosunu indirmenizi tavsiye ederim. Bu tabloyu inceleyerek Google sıralama faktörleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
2. SEM (Arama Motoru Pazarlaması)
SEM (Search Engine Marketing), SEO’nun ücretlisidir.
İnternet sitesini optimize ederek organik arama sonuçlarında trafik kazmak yerine en üst sıra için ödeme yapılabilir.
Sorgu gönderenlerin sonuç sayfasında gördüğü ilk şeyin reklam olması nedeniyle trafik kazanılacaktır.

SEM ile trafik almak istenen anahtar kelimeye bağlı olarak ücret tarifeleri uygulanmaktadır.
Kişilerin daha çok aradığı, rağbet ettiği kelimelerin talep fazlalığı nedeniyle maliyeti daha yüksektir.
Wordstream, Google Adwords’te en pahalı 20 anahtar kelime başlıklı paylaşımında ilk sıraya 54.91 dolar (tek bir tıklama) ile sigorta kelimesini yerleştirmiştir.
SEM için en kritik nokta, yapılan reklam harcamasının geri dönüşü alınabiliyor mu? Google Adwords’te yüzbinlerce lira harcayan ve geri dönüş alamayan birçok şirket bulunmaktadır.
Bu yüzden Adwords reklamları verilere dayalı, detaylı, ölçülebilir, tutarlı ve mümkünse örnek bir vaka üzerine olmalıdır.
UYARI: İşletmelerin mali güçleri birbirinden farklıdır. “Rakibim reklam veriyor kazanıyor, ben de vereyim” düşüncesi yanlıştır. Yukarıdaki görselde örnek olarak verdiğim “uçak bileti” reklam maliyeti, satış sonrasındaki karı karşılamamaktadır. Bu gibi durumlarda diğer pazarlama stratejilerine yönelmek daha mantıklıdır.
3. İçerik Pazarlaması (Content Marketing)
İçerik pazarlaması günümüzün etkili olan bir diğer dijital pazarlama tekniğidir. Neden?
Aslında içerik pazarlaması bir SEO tekniğidir. Google’a göre sıralama kazanmak için en önemli faktörlerden biri, belki de birincisi içeriktir.
Daha önceki paylaşımımda bahsettiğim gibi e-ticaret sitesi yalnızca ürün satışına odaklanmamalıdır. Satılan ürünler hakkında ek bilgilere yer veren bir blog açılması çok kritik bir öneme sahiptir.
Bu öneri yalnızca e-ticaret siteleri için geçerli değildir. Örneğin marka olmayan bir sigorta firması, oluşturduğu ve düzenli aralıklarla paylaşım yaptığı blog (Örneğin, sigorta yaptırmamanın cezası nedir?) sayesinde bir süre sonra trafik almaya başlayacaktır.
HubSpot’a göre, “Ayda 16’dan fazla blog yayını paylaşan şirketler, ayda 0 – 4 arasında blog yayını paylaşan şirketlere göre yaklaşık 3,5 kat daha fazla trafiğe sahip oldu“.
Temelde içerik çeşitleri şunlardır,
- Blog yayını (yazı)
- Video
- İnfografik
- Başarı hikayeleri
- E-kitap
4. Email Pazarlaması (Email Marketing)
Email pazarlaması, ürün veya hizmetleri tanıtmak için e-posta kullanılmasıdır.
Müşterilerin verdiği izin sonrasında istenilen zaman ürün tanıtımı yapılabilir. Gün içerisinde iş mailleri hariç onlarca mail alıyoruz değil mi? Ve neredeyse tamamını okumadan siliyoruz. Burada sorulması gereken soru, “Benim mailimin başarılı olması (silinmemesi) için ne yapmam lazım?”
Email pazarlaması, dijital pazarlamanın ilklerindedir. Yani neredeyse dijitalde var olan her şirket/işletme müşterilerine ürün veya hizmet tanıtımı içeren emailler göndermektedir.
Email pazarlamasında başarılı olmak için nasıl bir hazırlık yapılmalı?
- Anlamlı ve harekete geçirici bir başlık
- İlginç, ilgi çekici grafiklere yer verilmesi
- Hem masaüstü hem de mobil uyumlu olması
Emailler günün hangi saatlerinde gönderilmeli?
Başarılı bir pazarlama (marketing) dikkat çekmeli ve bu dikkat çekicilik müşteriye ulaştırılmalıdır. Başlığı harekete geçirici, içeriği göz yormayan ve ilgi çekici grafiklerle hem mobil hem masaüstü uyumlu bir mail hazırladınız. Yani pazarlamaya uygun mail hazırlandı.
Peki bu mailin en başarılı olduğu saatler nelerdir? Kişinin günün genel bir tanımla üçe bölelim.
- Okulda ya da işte (09:00 – 18:00)
- Eve dönüş ve rahatlama (18:00 – 21:00)
- Gün sonu (21:00 – 00:00)
09:00 – 18:00 arasında işte, okulda oldukça meşgul olan kişilere bu saatler arasında mail gönderilmesi yoğunluk sebebi ile bir başarı getirmeyecektir.
18:00 – 21:00 bu saatler arasında eve yolculuk ve eve gidildikten sonra yemek vaktidir. Kişi işinden çıkıp evine giderken müzik dinleyebilir ya da EkşiSözlük – Twitter veya haber sitelerinde okumalar yapabilir. Tüketilmesi maillere göre daha uzun içeriklere yönelir. Çünkü yoldadır ve yolculuğu hissetmek istemez. Hemen eve varmak için oyalanır.
Evde yemek yemek, ailesi veya ev arkadaşı ile sohbet etmek, televizyon karşısına geçmek gibi rahatlatıcı eylemlerin bitmesi 21:00’i bulur. Bu saatler arasında da mail gönderilmemeli. Çünkü şu an kişi kendisi ya da ailesi ile ilgilenmektedir.
Günün sonuna doğru telefonlar için temizlik vaktidir. Gün içerisinden ya da geride bırakılan hafta sonu etkinliğinden kalan ve beğenilmeyen resimler, videolar ve biriken onlarca emailler silinir.

Fakat siz ilgi çekici bir mail hazırlamıştınız değil mi? Sadece ne zaman iletileceğini merak etmiştiniz? 21:00 – 22:30 saatleri arasında müşterilere mail gönderilmesi daha mantıklıdır.
Düzenli email pazarlaması yapıyorsanız bu önerimi test edebilirsiniz. Geçmişte kalan verilerle yeni veriyi karşılaştırarak sonucu görebilirsiniz. Karşılaştırma yapanların bu yazının altına yorumlarını bekliyorum.
5. Sosyal Medya Pazarlaması (Social Media Marketing)
Sosyal medya pazarlaması (SMP), pazarlama ve markalaşma hedeflerine ulaşmak için sosyal medya platformlarında içerik oluşturma ve paylaşmaktır.
SMP, metin ve resim içerikleri, videolar ve kitle katılımını yönlendiren diğer içeriklerin yanı sıra ücretli sosyal medya reklamcılığı gibi etkinliklerin bütünüdür.
SMP’de başarılı olmak için bir stratejiye ihtiyaç vardır. Stratejinin en önemli soruları ise şunlardır,
- Sosyal medya pazarlaması ile ne başarılmak isteniyor?
- Hedef kitleye ne kadar hakimiz? Kimlerden oluşuyor? (Genç – yaşlı, kadın – erkek gibi)
- Hedef kitle hangi sosyal medya ağlarını daha etkin kullanıyor?
E-ticaret sitesi ya da bir uçak bileti sitesi Instagram’da, pazarlama ya da danışmanlık gibi şirketleri Linkedin – Twitter’da daha fazla dönüşüm alması muhtemeldir.

Sosyal medyada başarılı olmak için yapılan yorumlara ve olumlu ya da olumsuz değerlendirmelere geri dönüş yapmayı unutmayın. Müşteri ilişkileri istanbul escort önemlidir.
Sosyal medya pazarlamasının artıları şunlardır,
- Ücretsiz, hesap oluştur ve içerik üretmeye başla
- Geniş bir kitle ile iletişim kurmak için harika bir yol
- Paylaşımlar SEO için faydalıdır
- Müşteri ilişkileri oluşturulur
Peki ya eksileri,
- Zaman yatırımı (reklamlar gibi hızlı değildir)
- Kısa raf ömrü, yeni paylaşımlarla beslemek gerekir
- Sürekli takip edilmeye ihtiyaç duyar
Sonuç
Yapılan tüm pazarlama faaliyetleri ölçülebilir olmalıdır. Yukarıda bahsi geçen 5 çalışmadan biri ya da birkaçı ya da hepsinin yapılması sonrasında site trafiği ve elde edilen gelir arasındaki bağı iyi okumak gerekir.
En çok ve en az trafik getiren kaynağın belirlenmesi oluşturulacak yeni stratejiler için hayati anlamlar taşıyabilir. Hangi stratejilerin geliştirilmesi ya da hangi stratejilerden vazgeçilmesi bu raporlara bağlıdır.
Pazarlama ile birlikte elde edilen satış rakamları ilerleyen zamanlarda nasıl bir yol izlenebileceğine ışık tutabilir, ilham verebilir.
Kısacası şirket verimliliğini artırmak adına tüm pazarlama faaliyetlerini ölçmek gerekmektedir.
Dijital pazarlamaya hakim olan şirketler önümüzdeki yıllarda ciddi anlamda daha fazla güçlenecektir. Bunun yanında mahalle esnafı olarak tabir ettiğimiz işletmeleri sıkıntılı günler bekliyor diye düşünüyorum. Günümüzde insanlar bu tarz işletmelerden alım yapmak yerine marka ürünleri almayı tercih ediyor.