İçindekiler
Gelişen teknoloji beraberinde daha da konforlu bir hayatı getirmektedir. Hatırlarsınız yakın tarihte kısa mesaj atarken Z harfini yazmak için 4 defa 9 tuşuna basmak zorunda kalıyorduk. Ne kadar çağ dışı değil mi?
Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte herhangi bir yerde (toplu taşıma aracı, park, tuvalet vb), merak edilen konu hakkında saniyeler içerisinde binlerce kaynağa ulaşabiliyoruz. Hatta bilgiye erişim o kadar hızlı ki emek verilen onca çalışmaya göz atmıyoruz bile.
Bu yazım şimdilerde insanoğlunun konforunu bir adım daha ileri taşıyan ve yavaş yavaş hayatımıza giren sesli arama (voice search) hakkında olacak.
Sesli Arama Hakkında
Sesli arama mit olmaktan çıktı. Her gün elimizden düşmeyen cihazlarla günde milyonlarca sesli arama sorgusu yapılmaktadır.
Amerika’da 18 – 29 yaş arası akıllı telefon kullanıcılarının yaklaşık %70’i sanal asistan kullanmaktadır.
Sesli arama en çok yolda, duşta ve arkadaşlarla birlikte vakit geçirirken yapılmaktadır.
ComScore’a göre 2020 yılına kadar yapılan aramaların %50’si sesli olacak ve bu aramaların %30’u ekranı olmayan cihazlardan gerçekleşecek.
Sanal asistan kullanımının artması beraberinde bu arama türünü optimize etmeyi de getirmiştir. Yani SEO stratejisine sesli aramayı da dahil etmek gerekiyor.
Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Sıfırıncı Sırayı Hedefleyin
Google Asistan, sesli arama ile yapılan sorgulara cevap verirken öne çıkarılmış snippetları kullanıyor. Sesli aramalara cevap vermek için sıfırıncı konumu hedeflemek mantıklı görünüyor.
Bu konum için belirlenmiş bir yapılacaklar listesi olmasa da aşağıdaki yönergeleri takip ederek bir şans elde edebilirsiniz.
Sıfırıncı Sıraya Nasıl Gelinir?
- Üretilen içeriğin soru – cevap şeklinde olmasına özen gösterin.
- Soru: … Nasıl Yapılır?
- Cevap: …
- Soru: … Nasıl Gidilir?
- Cevap: …
- İçerikte kullanılan soruları H2 ile etiketleyin.
- Klasik bir blog içeriği üretmek yerine sohbet edasında bir içerik üretin.
- Konunun ana hatlarını belirten ve dikkat çekmesi gereken noktaları kalınlaştırın.
- Madde madde içerik üretin.
- Paragrafların kısa ve çabuk tüketilebilir olmasına özen gösterin.
Unutulmamalıdır ki sesli arama sorgusu, klasik arama sorgusuna göre (klavye ile yapılan) daha uzun kelimelerden oluşacaktır. Bu yüzden sıralama kazanmak için uzun arama sorgularını dikkate alın.
“Uzun arama sorguları derken neyi kast ediyorsun?” diye soranlarınız olabilir. Hemen açıklayayım.
Google ve insanlar arasında bir ilişki olduğu ortadır. Google her zaman en çok tercih edilen olmak için çalıştı. Ve bunu başarmanın yolu insanların aradıklarına cevap vermek olduğunu keşfederek çalışmalarını yönlendirdi.
Bu çalışmalar (güncellemeler, yenilikler ve geliştirmeler) sonucunda Google son yıllarda öyle bir seviyeye geldi ki artık neredeyse her dilde, her konu ve her ayrıntı hakkında cevap vermektedir.
Google’ın bu kadar cömert, hızlı ve mükemmel olması, insanları bilerek ya da bilmeyerek Google’ı daha da zorlamaya itti. Yani verilen hizmetin kalitesi daha iyi hizmet talebini oluşturdu. Bu korelasyon sayesinde Google kendini geliştirdi (Müşteri talepleri şirketleri yönlendirmektedir).
Şu an olduğumuz noktada artık insanoğlu, Google ile konuşmaktadır. Sesli aramanın hayatımıza girmesiyle birlikte arama terimleri, konuşma biçiminde sorgulara evrildi.
Bu yüzden içeriklerin optimize edilmesi gerekiyor. Paylaşımı yapılması planlanan konuyu bir arkadaşımızla nasıl konuşurduk?
Paylaşım yapmayı planladığımıza göre konuya hakimiz, anlatacaklarımız var. Hakim olmayan kişi, konu hakkında hangi soruları yöneltirdi?
Yerel SEO (Local SEO) Önem Arz Ediyor
Yapılan araştırmalara göre sesli aramaların %39’u konum bilgisine, bir işletmeye ulaşmak için gerçekleştiriliyor.
İşletmeler için sunulan Google My Business sayfasına sahip olduğunuza emin olun. Bu sayfa sayesinde işletme, bulunduğu çevredeki muhtemel müşterileri ile ilk karşılaşmayı internet ortamında gerçekleştirebilir.
Profilin eksiksiz doldurulması burada büyük önem taşımaktadır. Çalışma saatleri, adres, yol tarifi, telefon bilgileri gereklidir.
Okumak istersen: Detaylı Yerel SEO
Mobil Kullanılabilirlik ve Site Hızı
Sesli aramaların neredeyse tamamı mobil cihazlardan yapılmaktadır. Bu yüzden bir sitenin mobil optimizasyonu olmazsa olmazlar arasındadır.
Eğer bir internet sitesi mobil uyumlu değilse muhtemel müşteri kaybedilmiş demektir.
Yukarıda bahsettiğim gibi saniyeler içerisinde binlerce kaynağa ulaşabiliyoruz. Kaynağa ulaşmak bu kadar hızlı iken kaynaktan yararlanmak da hızlı olmalıdır. Neden? Çünkü bir tuşla binlerce kaynağın olduğu listeye dönüş mümkündür.
Bu yüzden kesinlikle site mobil uyumlu olmalı ve hızının optimize edilmesi gerekmektedir.
Konu hakkında yararlı linkler,
Yapılandırılmış Verileri Kullanın
Yapılandırılmış veriler arama motorlarının içeriğinizi düzenlemesine ve sınıflandırmasına yardımcı olur.
“Peki bunun sesli arama ile ne alakası var?” diye sorduğunuzu duyar gibi oldum.
Yapılandırılmış veriler sayesinde işletmenin çalışma saatleri, iletişim bilgileri, adres, yol tarifi gibi bilgilerine yer verilmektedir.
Ve unutulmamalıdır ki sesli aramaların çoğu bir işletme bilgisine ulaşmak için yapılır. Bu yüzden yapılandırılmış verinin kullanılması istanbul escort önemlidir.
Yerel işletmeler için yapılandırılmış veri dokümantasyonu.
Sonuç
Görünen o ki, sesli aramanın geleceğini gören ve gücünü anlayacan pazarlamacılar ilerleyen dönemde kazananlar listesine girecek.
Tam tersi konumda yerini alan pazarlamacıların ise kaybedecektir.
Sesli arama optimizasyonu için işletmenin sanal profilini daha samimi, daha insancıl (sohbet gibi) bir dile yaklaştırması gerekiyor. Optimizasyon için henüz tam olarak örnek alınacak bir çalışma olmaması nedeniyle ilk bakışta gerçekleştirilmesi zor görünüyor olabilir. Fakat doğruyu bulmak için birkaç yanlış yapılması gerekiyor değil mi?
Takip edilmeye değer bir websiteniz var