İçindekiler
İnternette başarılı olmak isteyen her kurum ya da kuruluş anahtar kelime araştırması (keyword research) yapmaktadır.
Anahtar kelime araştırması ve sonrasında oluşturulacak iş akışı (work flow) içerik editörünü, pazarlamacıyı ve site sahibini ilgilendirmektedir. Neredeyse tüm ekibi ilgilendiren anahtar kelime araştırmasını hangi araçlarla yapıyorsunuz?
Peki araştırma için kullandığınız araçlar size arama motorlarında müşterileriniz aradığı tam, eksiksiz datayı veriyor mu? Farklı kanallardan oluşturduğunuz birden fazla anahtar kelime datasına sahip misiniz?
Tavsiyem, anahtar kelime araştırması yaparken hiçbir noktayı kaçırmamanız için birden fazla araç kullanarak tüm datayı süzgeçten geçirmenizdir.
İşte bu yazımda tam ve eksiksiz dataya ulaşmanıza yardımcı olacak araçları sizlere tanıtacağım. Fakat herkesin bildiği, kullandığı (çok yararlıdır) Google Anahtar Kelime Planlayıcı’dan bahsetmeyeceğim. Nispeten daha az kullanılan araçlara yer vereceğim.
Keyword.Guru
Tabii ki Google en önemli arama motorudur. Ve herkesin hayali Google’da sıralama kazanmaktır. Peki ya diğer arama motorlarında yapılan aramalara da sitenize yer vermek güzel olmaz mı?
Keyword.guru yalnızca Google’daki değil diğer arama motorlarındaki (Yahoo, Bing, YouTube) popüler anahtar kelimeleri de tek ekranda sunmaktadır.

Soovle
Soovle, birden fazla anahtar kelime araştırma nedeni için vazgeçilmez araçlardan biridir.
“Nedir bu araştırma nedenleri?”, diye sorduğunuzu duyar gibi oldum. Nedenleri şöyle sıralayabilirim,
- Video içerikleri – Youtube
- Akademik (eğitim) makaleleri – Vikipedi
- Satış bilgileri – Amazon
Konu edinilen tema için Soovle ile yapılan araştırmada internette yapılan aramalara çok daha geniş bir açı ile bakmanızı yardımcı olacaktır.

Ubersuggest
Google Anahtar Kelime Planlayıcı’nın sunmadığı verilere Ubersuggest ile ulaşabilirsiniz.
Anahtar kelimenizi, lokasyonu girdikten sonra tüm veri karşısınıza çıkıyor. Önerim anahtar kelime araştırması yaparken Google ile birlikte Ubersuggest’ın kullanılmasıdır.
Bu araçtan daha önce birkaç kez bahsettiğim için derinlemesine inmeyeceğim.
Google Correlate
Her zaman kaynaktan bilgi almak, veri toplamak en iyisidir. Google Correlate ile long tail keyword (uzun kuyruklu anahtar kelime) kolayca üretebilirsiniz. Asıl ufkumuzu açacak olan ise hangi anahtar kelimelerin birlikte arandığını görecek olmamızdır.
Aşağıda, Correlate “diyet” yazıldığı zaman alakalı kelimeleri göreceksiniz.

Wordtracker Scout
Şimdiye kadar tanıttığımız araçlar ile derinlemesine bir anahtar kelime verisine ulaşabilirsiniz.
Peki ya rekabete girdiğiniz diğer yarışmacaların çalışmalarını takip edecek bir araca sahip olmak istemez misiniz? Wordtracker scout, rakibin bir yazısını ya da sayfasını ziyaret ettiğiniz zaman birincil, ikincil ve hatta üçüncül anahtar kelimesini hemen öğrenebileceğiniz bir Chrome eklentisidir.
Örneğin protein tozu gibi rekabeti yüksek aramada Google birinci sıra sahibi Supplementler.com’un ilgili sayfasında hangi kelimeler kullanılmış?

Wordtracker ile elde ettiğiniz anahtar kelimelerle neler yapabilirsiniz?
- Rakiplerinizin neler yaptığını analiz edebilir,
- Üst düzey anahtar kelime performans metriklerine erişebilirsiniz.
Sonuç
Anahtar kelime araştırması söz konusu olduğunda çalışmanın eksiksiz olması çok kağıthane escort önemlidir.
En iyi keyword için tahmin yürütmek, fikir almaktan daha çok yukarıda bahsetmiş olduğum anahtar kelime araştırma araçlarını denemenizi tavsiye ediyorum.
Bunu yaparak ilk etapta işiniz hakkında daha çok bilgiye sahip olacaksınız. Yani ana konunuz hakkında neler aranıyor, hangi konular merak ediliyor? Satış öncesi sorulan sorular, satış sonrası yapılan geri dönüşler sonrasında elde edeceğiniz bilgiler daha donanımlı olmanızı sağlayacaktır.
Ayrıca sitenize doğru anahtar kelimeleri seçmenizi sağlayarak, içerik stratejinize rehberlik etmenizi, arama motorlarınızla sıralamanızı artırmanızı ve sizi başarıya yakınlaştırmanızı sağlamaya yardımcı olacaktır.
Süper bilgiler elinize emeğinize sağlık. Çok yararlı oldu bu linkler. İki gezgin aşığın da dediği gibi; gezin,gezin,dönün
Google Correlate diye birşey olduğunu bilmiyordum, ilk defa yazınızda gördüm kelime üretimi konusunda anahtar kelime araçları çok kısıtlı kalıyor teşekkürler.
Eğer bir konu açıyorsanız, Google correlate ve keyword guru kesinlikle kullanılması gerekiyor. Keyword gurunun tek eksiği 2. büyük arama motoru olan yandex sonuçlarını vermiyor oluşu. Teşekkürler paylaşımınız için.
bir çok kişiye yardımcı olucak bir yazı olmuş geç de farketsek teşekkürler.