İçindekiler
Neden Mobil SEO’ya İhtiyacım Var?
Mobil SEO ile yapacağınız düzenlemeler ve değişiklikler sonucunda ziyaretçilerinize ya da müşterilerinize istediği zaman, istediği yerde en iyi deneyimi sunmanıza yardımcı olur. Gün geçtikçe daha fazla insan akıllı telefonlara sahip oluyor, kullanım alanını artırıyor. Neredeyse insanların kendi uzantısı olarak gördüğü mobil cihazlar için optimizasyon yapmayı gözardı etmemelisiniz.
Mobil SEO ve Masaüstü SEO
Mobil SEO ve Masaüstü SEO arasında çok fark vardır. Ancak farklara rağmen hedefler aynıdır. Hedef kitleye ulaşmak ve ödeme yapan müşteriye dönüştürmek.
Masaüstü SEO’da geçerli olan 3 ana temel Mobil SEO için de geçerlidir. İçerik – kullanıcı deneyimi ve performans (hız).
Mobile First Indexing
Aslında Mobil SEO’nun önemi Google’ın 2016 yılında yaptığı duyuru ile konuşulmaya başlanmıştı. 2018 yılında Google, mobil indekslemeye geçecek. Peki bu ne anlama geliyor? Google ilk defa bir sitenin masaüstü sürümü yerine, mobil sürümüne göre kalite sırasını belirleyeceği anlamına geliyor.
Mobil SEO için oluşturulan Googlebot, sitenin mobil sürümünü baştan aşağı tarayarak performans ve kullanıcı deneyimini ölçer. Kriterlere uygun bulunur ise iyi bir sıralama elde edilebilir.
Neler Yapmalıyız?
Davranışlar ve alışkanlıkların kolay değiştirelemeyeceğinin farkındayım. Bu zamana kadar her zaman öncelik masaüstü oldu. Site teması, site içeriğinin yerleşimi, site hızı vb… Tüm bu verilen değerin ve emeğin hepsi aynı oranda Mobil siteler için de verilmelidir.
Ziyaretçiye masaüstü sitede yaşatılan deneyimin hepsi, eksiksiz olarak mobil sürümde de yaşatılmalı. Resimler, videolar vb görsel içeriklerin hepsi mobil sitede de varolmalı.
Mobil SEO Araçları
Search Analytics
Google Search Console hakim olmanızı öneriyorum. Mesela, arama trafiği altında bulunan search analytics raporunda mobil ve masaüstü kullanıcılarının arama yaptıklarını bulmak için hangi kelimeleri kullandığını öğrenebilirsiniz. Bilgisayar başındaki arama ile mobil arama arasındaki farkı kavramak en büyük yardımcımız olacaktır.
Mobil Kullanılabilirlik
Kolaylık sunan bir diğer araç ise yine Google Search Console’da bulunan Mobil Kullanılabilirlik‘tir. Bu araç kullanımı ile botlar siteyi tarar ve Google’ın mobil uyumluluk şartlarına uymayan sayfaları ve hataları size sunar. Bu hataları mümkünse tamamen ortadan kaldırmak ya da azaltmak iyi bir başlangıç olabilir.
PageSpeed Insights
Google’ın başka bir harika aracı daha. PageSpeed Insights ile sitenizin hem masaüstü hem de mobil için ne kadar hızlı olduğunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca var olan hataları ve yapılması gereken optimizasyonları da size bir rapor halinde sunuyor.
PageSpeed Insights rapor oluştururken 2 şeye önem veriyor.
- First Contentful Paint (FCP): Siteye giren kullanıcının gördüğü ilk görüntü.
- DOM Content Loaded (DCL): Siteye giren kullanıcının siteyi tamamen görmesi. Girilmek istenen sayfada nihai sonucu görmek diyebiliriz.
Daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Mobil SEO’yu geliştirmek için kullanabileceğiniz diğer araçlar ise, Mobil uyumluluk testi, Lighthouse, Analytics, SEMrush, Ryte, ScreamingFrog, ve SimilarWeb.
Önceliğiniz Performans Olsun
Mobil SEO için düzenleme yapmaya başlamayı düşünüyorsunuz ya da yavaş yavaş işlemlere başladınız mı? Odaklanmanız gereken en önemli konu performans olmalıdır.
Sitenizin hızı ne kadar yüksek olursa kullanıcıları o kadar memnun etmektedir. Bir sitenin birkaç saniye içerisinde yüklenmesi gerektiğini yalnızca siz değil kullanıcılar da biliyor. Eğer site hızınız yavaş kazanmış olduğunuz kullanıcıyı rakibinize kaptırmanız işten bile değil.
Site hızınızı geliştirmek için neler yapabilirsiniz?
- Resimleri optimize edin
- Kaliteli hosting firması ile çalışın
- PHP sürümünü PHP7’ye yükseltin
- CSS, HTML ve JavaScript’i optimize edin ve küçültün
- Öğelerinizi önbelleğe alın
- CDN kullan
- HTTP / 2’ye geçiş yap
- HTTPS’ye yükseltin
- JavaScript kitaplıkları gibi daha az varlık yükleyin
- Daha az reklam kullanın
- Sunucu yanıt süresini iyileştirin
Unutmayın ki performansı optimize etmek sürekli yapılması gereken bir süreçtir. Siteniz yeterince hızlı olmayacaktır. Çünkü her zaman daha fazla geliştirebilirsiniz. Mobil sitenizin nasıl performans gösterdiğine yakından göz kulak olursanız, bunu geliştirmek için hemen her fırsattan yararlanabilirsiniz.
Mobil Siteyi 3 Şekilde Oluşturabilirsiniz
Mobil sitenizi geliştirirken üç seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunlar duyarlı tasarım, dinamik sunum veya ayrı URL’dir.
Duyarlı tasarım, Google’ın tarafından önerilen tasarımdır. Çünkü kullanılan cihaza uyum sağlayan tek bir kod yapısı vardır. Bakımı kolaydır.
Google’a göre, duyarlı tasarım kullanmak sitenizi yeni Mobile First Indexing için uygun hale getirecektir.
Dinamik sunum, sitenize erişme biçimine bağlı olarak, sitenizin farklı bir sürümünü mobil kullanıcılara sunmak için sunucu tarafı teknolojisini kullanır. URL aynı kalır, ancak gönderilen dosyalar tamamen farklıdır. Farklı cihazlar için farklı HTML kullanılmaktadır.
Ayrı URL’ler, her bir cihaza ayrı URL’lerden farklı kod sunar (siteadi.com –> m.siteadi.com). Bu yapılandırma, kullanıcının cihazını tespit etmeye çalışır ve sonra kullanıcıyı, Vary HTTP üst bilgisi ile HTTP yönlendiricileri kullanarak uygun sayfaya yönlendirir.
Google bu yöntemi destekler, ancak masaüstü url ve mobil url arasında doğru bağlantıları yaparsanız. Google’a bu sayfaların nasıl bağlandığını söylemek için rel = ”alternate” ve rel = ”canonical” kullanın.
Daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.
AMP’yi Gözardı Etmeyin
Google’ın önderliğinde açık kaynak kodlu AMP (hızlandırılmış mobil sayfalar) projesinin tek bir hedefi vardır: sayfalarınızı olabildiğince hızlı yükleme.
Bununla birlikte, tartışmalı bir teknolojidir(reklam gelirlerini azalttığı için) ancak Google’ın tavsiye etmesi ve hatta zorlaması nedeniyle dikkate almalıyız.
Her sitenin AMP’ye ihtiyacı yoktur. Ama ihtiyacı olanlara çok şey katacağını düşünüyorum. Eğer sitenizde WordPress altyapısı kullanıyorsanız ücretsiz eklenti ile AMP uyumlu bir siteye sahip olabilirsiniz.
APP’ler Bitecek Mi? PWA’e Dikkat Edin!
Progressive Web Apps (PWA), mobil kullanıcıları memnun etmenin bir diğer yoludur. Web uygulaması diye adlandırdığımız bu teknoloji tüm mobil cihazlarda çalışmaktadır.
Web uygulaması, bir uygulama mağazasında yayınlamaya gerek kalmadan bir uygulama gibi çalışır.
Doğru bir şekilde yapıldığında, iyi bir PWA, kullanıcıları yerel bir uygulama kullandıklarını düşünmeye teşvik edebilir. PWA’ların nasıl oluşturulacağını öğrenmek istiyorsanız Google’ın hazırlamış olduğu yazıyı okumanızı tavsiye topkapı escort ederim.
PWA’nin faydası nedir?
- Uygulama indirmeye gerek kalmaz.
- Cihaz hafızası üzerinde olumsuz etkisi yoktur.
- İnternet olmadan da çalışabilmektedir.
Mobil İçeriğe Ayrı Önem Verin
Mobil ekranların küçük olması nedeniyle kişinin rahatlıkla okuyabileceği büyüklükte içerikler paylaşmaya dikkat edin. Ayrıca uzun paragraflar yerine daha çabuk tüketilebilir paragraflar oluşturun.
Mobil site açıldığında çirkin bir görünüm vermekten uzak olun. İnsanlar akıllı telefonlarında çok şey okurlar. Fakat bunu okumaları için ortamı sizin oluşturmanız gerekmektedir.
Küçük Ekran İçin Yazdığını Unutmayın
İçerik oluştururken ya da düzenlerken daima bu içeriğe mobil ziyaretçi gelebilir düşüncesi aklınızı bir köşesinde bulunsun.
Çok uzun cümleler kullanmayın, paragraflarınızı dört cümle arasında tutun. Hiçbir şey, ziyaretçiniz için çok büyük bir biçimlendirilmemiş metin bloğundan daha zor olamaz. Nasıl göründüğünü görmek ve nasıl düzenleyeceğinizi bulmak için içeriğinizi bir akıllı telefondan kontrol edin.
Daha Kısa Meta Açıklamaları Yaz
Google, mobil cihazların arama sonuçlarında masaüstüne göre daha az bilgi (karakter) gösterir.
Meta açıklamalarınız ve başlıklarınız mobile göre çok uzun ise yarım yamalak görünebilir. Yayınlarınızı ve sayfalarınızı optimize ederken bunu düşünün.
Devam edecek…
google un politikaları çevresinde yapılan güncellemelere rağmen mobil aramalarda güncelleme yapmayan sitelerin çıkıyor olması inanılmaz geliyor. bu durumda yapılan güncellemelerin pek bir anlamı kalmıyor.