İçindekiler
Ferrariniz var ama motoru yok. Bu benzetmeyi genelde futbol yorumcuları kullansa da yazımızın ana konusunu özetlemektedir. Şöyle ki, site içeriğine (tema, yazı, kampanya, video vb.) çok önem verildiği halde teknik SEO konusunda başarısız olursak sitemizden maksimum faydayı sağlayamayız. Bunun sonuçları: yeterli trafiği alamamak, karlılığı optimum seviyeye çekememek ve sıralamada istenilen pozisyona ulaşamamak olabilir.
Şimdi, şirketlerin genelde görmezden geldiği ya da fark edemediği 3 tane teknik SEO meselesinden bahsedeceğiz.
1. Yönlendirme Zinciri
Yönlendirmeler sitenin evrimleşmesinde rol oynar. Site sahipleri, arama motorlarının ve kullanıcıların kötü tecrübe yaşamamalarından emin olmak ister ve bu yüzden ilgili sayfaya yönlendirmeler eklerler. Fakat bu durum birkaç kullanıcıdan fazlasının fark edebileceği kadar olursa yani yönlendirilen sayfa başka bir sayfaya yeniden yönlendirilirse, yönlendirme zincirine neden olur. Bu durum genelde e-ticaret sitelerinde ve editoryal içerik (gazete ve dergi siteleri gibi) barındıran sitelerde yaygın olarak görülür.
Yönlendirme zincirinde ortaya çıkan problem, birbirini tekrar eden 2 ya da 3 yönlendirme nedeniyle asıl sayfada olan link otoritesinin etkisinin azalmasıyla ortaya çıkar. Her ne kadar Matt Cutts, “link değeri yönlendirmelerle diğer sayfalara ulaşır” dese de biz bu değerin yönlendirmenin tekrar edilmesiyle yavaşça düştüğüne inanmaktayız.
Sitenizde yönlendirme zincirinin olup olmadığını kontrol etmek için Screaming Frog programını ya da Redirect Checker kullanabilirsiniz. Bu program sayesinde sitede bulunan yönlendirmeleri veya yönlendirme zincirini tespit edip temizleyebilirsiniz
Bu sorunla sürekli karşılaşabilirsiniz. Katmanlı Navigasyon planlaması e-ticaret sitesi kurulumunda ya da kurulmuş sitenin değişiminde çok da zor bir mesele değildir. Fakat insanlar, Katmanlı Navigasyon ile yeteri kadar ilgilenmiyorlar.
Bizim kast ettiğimiz Katmanlı Navigasyon, filtreleme sistemi ile alakalıdır. Hepimiz e-ticaret sitelerinde sol veya sağ sidebarda filtreleme imkanlarını görürüz (renk – boyut – marka vb.).
Ürün sayfaları arasında en çok karşılaştığımız problem, Katmanlı Navigasyon kullanımında ortaya çıkan kopya içeriktir.
Aşağıda Katmanlı Navigasyon ile oluşan 2 sorunu anlatacağız.
i. Ürün Listeleme Sayfası
Fonksiyonel olması amacı ile kullanıcılara ürün listemele sayfasında, ürün sayısını seçme imkanı verdiğimizde sadece bir URL’nin indexlendiğinden emin olmak zorundayız. Mesela, listede 12 ürün göründüğünde farklı bir URL, 24 ürün göründüğünde de farklı bir URL varsa kopya içeriğe sebep olur. Bu sorunu gidermenin en yaygın yolu rel=canonical tag’i eklemektir.
Buradaki tek soru, hangi sayfanın indexlenmesi gerektiğidir. Genelde 12 ürün seçeneğinin bulunduğu ürün listeleme sayfası indexlenir. Eğer canonical tag uygulamazsak, her ürün listesi sayfası indexlenecek ve beklenenden daha fazla sayfanın indexlendiğini ve sitede kopya içerik oranının çok yüksek olduğunu göreceksiniz.
Sayfa hızı açısında 12’li (en az listemele) sayfanın indexlenmesi küçükçekmece escort önerilir.
ii. Filtreler
Hiç kimse sitede bulunan filtre seçeneklerinin dinamik olmasını istemez veya olmasına ihtiyaç duymaz. Genellikle marka isimlerinin statik URL’de olması beklenir. Mesela markanın üstüne renk, boyut ve fiyat seçeneği eklendiğinde ayrı ayrı URL’nin olması gene kopya içerik açısından doğru değildir. Bu yüzden diğer seçenekler (renk, boyut) filtreden seçildiğinde o URL’lere de canonical tag eklenmesi gerekmektedir.
Tabii ki biz bu başlıkta marka örneği üzerinden gittik. Sitenizdeki anahtar kelime stratejisi renk üzerine kurulu ise asıl URL’yi renk seçeneği üzerinden belirleyebilirsiniz.
3. Robots.txt
Size bir soru soracağız ve dürüst olmanızı istiyoruz. En son ne zaman robots.txt dosyasını kontrol ettiniz? Veya hiç baktınız mı?
Cevabınız olumsuz ise canınız sıkılmasın, çoğu insan gibi siz de bakmamışsınız =). Robots.txt dosyası size, arama motorunun hangi içeriğe, hangi sayfaya girip ve girmemesi gerektiğini söylemenize imkan verir.
Robots.txt dosyasından olabildiğince faydalanmanız çok önemlidir. Eğer gereksiz veya zarar verici dosyaları sitenize eklemek zorundaysanız ve Google robotları bunları tarıyorsa siteye sıralama açısından zarar verebilir.
Robots.txt dosyasını nasıl kullanıldığı hakkında bilgi arıyorsanız Google’ın bu konu ile alakalı şu yazısını okuyabilirsiniz, https://support.google.com/webmasters/answer/6062596?hl=tr
İlk yorum yapan siz olun